Dones invisibles: 1 a 16

50invisiblesCOMTESSA DUODA (segle IX)

Dona lúcida i dextraordinària cultura que va ser comtessa de Barcelona durant uns divuit anys. Li va tocar viure un període molt complicat del segle IX a causa de les baralles constants entre els descendents de Carlemany, fins al punt que es va veure apartada dels seus dos estimats fills. Des de la distància, la comtessa Duoda els va escriure un manual deducació que avui dia es considera un veritable tresor literari.

JACOBA FÉLICIÉ (segle XIV) 

Lany 1322 va tenir lloc a París el judici promogut pel degà i els mestres de la Facultat de Medicina contra Jacoba Félicié, una metgessa sense títol. Però no se la va jutjar per cap negligència, sinó per practicar la medicina il·legalment.

HIPÀTIA D’ALEXANDRIA (Alexandria, c. 355 – 415) 

D’ençà que a la tardor del 2009 es va estrenar la pel·lícula Àgora, d’Alejandro Amenábar, Hipàtia d’Alexandria va deixar de ser una dona invisible; tanmateix, tractant-se d’una dona tan polifacètica, encara queden molts aspectes de la seva biografia per descobrir.

L’actriu Rachel Weisz interpreta Hipàtia al film Àgora (2009), del director Alejandro Amenábar

L’actriu Rachel Weisz interpreta Hipàtia a la pel·lícula Àgora (2009), del director Alejandro Amenábar 

LOUISE MICHEL (Vroncourt-la-Côte, 1830 – Marsella, 1905) 

Coneguda com la «verge roja» va participar activament en la Comuna de París (període revolucionari que va durar del 18 de març al 28 de maig de lany 1871). Va ser una dona compromesa, gran oradora i avançada al seu temps. La seva gesta de dona rebel va ser cantada per Víctor Hugo i Paul Verlaine. 

La detenció de Louise Michel, Jules Girardet (1871)

La detenció de Louise Michel, Jules Girardet (1871) 

ANI CHOYING DROLMA (Katmandú, 1971) 

L’escola Arya Tara és el projecte emblemàtic de la monja budista Ani Choying i la Nuns Welfare Foundation of Nepal (NWF) que ella mateixa va crear lany 1998. Les nenes hi aprenen literatura, matemàtiques, ciències, medicina i filosofia budista, entre altres matèries. Podeu seguir-ne les activitats al web: 

http://choying.com/

AryaTara

LES BEGUINES (segles XII al XV)

Durant més de dos segles unes dones laiques van viure la seva religiositat en llibertat alhora que exercien una gran activitat social envers els més desvalguts. Després de repetits intents de posar fi al moviment, l’Església les va obligar a la vida de clausura a mitjan segle XV.

RITA LEVI-MONTALCINI (Torí, 1909 – Roma 2012) 

rita_levi

«El cos se m’arruga, és inevitable, però no el cervell!», són paraules d’aquesta neurobiòloga centenària que enamora i que va ser guardonada amb el Premi Nobel de Medicina l’any 1986. 

VANDANA SHIVA (Dehradun, Uttarakhand, Índia, 1952)

Vandana«Tu no pots monopolitzar allò que és necessari per a l’existència», reclama la doctora Vandana Shiva per denunciar els acords comercials internacionals que permeten a les grans corporacions patentar plantes, llavors i altres recursos que abans mai no s’havien considerat propietat de ningú. Com és possible que la diversitat de la natura i la innovació col·lectiva de milions de grangers de tot el món puguin passar a ser monopoli d’una corporació? En el següent vídeo d’uns vuit minuts de duració podeu veure com ho explica la mateixa Vandana Shiva: 

https://www.youtube.com/watch?v=3Beqdeao-ZE 

Si hi voleu aprofundir podeu trobar més informació a: 

http://www.vandanashiva.org/  

OLYMPE DE GOUGES (Montalban, 1748 – París, 1793) 

    olympe-de-gouges

«La dona neix lliure i roman igual a lhome en drets. Les distincions socials només poden estar fundades en la utilitat comuna». Aquest és el primer article de la Declaració dels Drets de la Dona i la Ciutadania, redactada lany 1791 per Olympe de Gouges. En plena Revolució Francesa va escriure el primer document que postula la igualtat jurídica i legal de les dones respecte als homes. 

TROTA DE SALERN (Salern, entre els segles XI i XII) 

Metgessa autora de la Practica secundum Trota (la medicina pràctica segons Trota). Durant molts anys es va discutir si també va ser l’autora de l’obra De passionibus mulierum, també coneguda com a Tròtula, un tractat sobre la salut de les dones.

La fetillera, John William Waterhouse (c. 1911)

La fetillera, John William waterhouse (c. 1911)

COMTESSA DE DIA 

Durant molt temps, les trobairitz van estar considerades com una figura ociosa i intrusa en l’àmbit de l’amor cortès que només esgotava les fórmules i tòpics dels trobadors. En aquest capítol descobrireu el valor de la poesia amorosa i sensual de les trobairitz. La comtessa de Dia és l’autora de l’única canso que ha arribat als nostres dies amb la música intacta, «A chantar m’er de so qu’ieu non volria». És una exquisida joia de l’edat mitjana. La podeu escoltar a: 

https://www.youtube.com/watch?v=BizT7CyZ2jo

ELISABET MARTINA (Viladrau, ? – Seva, 1620) 

Aquesta dona tan invisible va ser una víctima més de la cacera de bruixes que hi va haver a tot Europa del 1450 al 1750. L’any 1620 va ser acusada de bruixa per les autoritats civils de Seva, declarada culpable i condemnada a ser turmentada i després penjada a la forca. 

HEDY LAMARR (Viena, 1913 – Orlando, 2000) 

Hedy

Molts us preguntareu què hi fa entre les Dones invisibles una glamurosa estrella de Hollywood dels anys quaranta i cinquanta. 

BERTHE MORISOT (Bourges, 1841 – París, 1895)

Berthe Morisot, 1875

Berthe Morisot, 1875

Com a pintora, tot i tenir un cert reconeixement en vida, Berthe va ser infravalorada durant més d’un segle i són molts els que ignoren que va ser una de les fundadores del moviment impressionista. Camille Pissarro s’hi va referir com «una gran dona d’extraordinari talent que va honrar el nostre grup impressionista».

 A l’herba, 1874

A l’herba, 1874

AUNG SAN SUU KYI (Rangun, Birmània, 1945) 

aung_san_suu_kyi

Alliberada del seu llarg arrest domiciliari el 13 de novembre de 2010, la Dama de Rangun va haver d’afrontar el difícil repte de construir la democràcia des de l’oposició. A les eleccions del novembre del 2015, el seu partit, la Lliga Nacional per la Democràcia (LND), va aconseguir una aclaparadora majoria absoluta (390 de 491 escons en joc, el 80%). Ara bé, com que la Constitució birmana, heretada de la Junta Militar, li prohibeix ser presidenta perquè té fills amb passaport estranger, des del març del 2016 Suu Kyi ostenta els càrrecs de ministra d’Exteriors i consellera d’Estat (actualitzat el juny del 2016). 

Suu Kyi amb el seu marit Michael Aris (foto de l’any 1973)

Suu Kyi amb el seu marit Michael Aris (foto de l’any 1973)

ALMODIS DE LA MARCA (c. 1020 – Barcelona, 1071) 

Com a comtessa de Barcelona, Almodis es va saber guanyar la confiança de Ramon Berenguer I i va  governar al seu costat. Això, en part, va ser possible gràcies a la llei visigoda, que era molt favorable per a la dona. Tanmateix, al llarg del segle XII, el ressorgiment del dret romà i el dot femení van anar desplaçant la llei goda i el dot marital, i les dones van retrocedir en presència i drets.

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *