Dones invisibles: opinions

50invisibles

DONES INVISIBLES. 50 retrats de dones que han canviat la història sense que la història ho reconegui

COMENTARIS DE LECTORES I LECTORS. Per respectar-ne l’anonimat només apareixen les inicials del nom i cognoms, el sexe i l’edat: 

—TVM ♀ (62): El seu llibre Dones invisibles m’ha semblat molt interessant i li’n vull donar les gràcies. Espero veure-la en persona perquè me’l pugui dedicar. (juliol del 2012) 

—RCC ♀ (62): Aquí, al meu costat dret, tinc el teu llibre, i, em fa molt de respecte i admiració. No és un llibre comú, dins dels de bona qualitat literària; és un treball diferent i engrescador, per llegir-lo, si es volgués, tot seguit sense cansar. Em vaig qüestionar la manera de com el llegiria jo. Ho vaig fer de manera esglaonada, per així, assimilar-les bé i poder guardar a la memòria aquestes «dones invisibles», que, varen tenir la valentia de pretendre «fer-se visibles» i en pagaren les conseqüències. Trobo que és un llibre escrit d’una manera franca i segura; portes el timó de la síntesi de les seves històries i aconsegueixes fer-les sentir reals. Llegir història, pot cansar, fins i tot col·lapsar, a qui no està interessat a aprofundir en ella; en canvi, aquest teu treball, a part d’enaltir (la dona) aquestes dones, també fa entrar en el temps social i històric on va transcorre la seva existència. Hi has hagut de dedicar moltes hores de treball. Et felicito per tot. (febrer del 2012) 

—MMV ♂ (83): Llegir el seu llibre ha estat com un passeig per la història de la mà d’unes dones molt interessants i que fins ara desconeixia. Cadascuna m’ha submergit en un capítol diferent de la història de la humanitat, però amb una mirada ben diferent de la que acostumàvem a estudiar, i, com diu vostè, més enriquidora. És una lectura molt recomanable. (febrer del 2012) 

escriu1

—Misha_usa ♀: No es que me haya parecido una lectura maravillosa, se siente… a mi parecer hay en él personajes realmente relevantes y que merece la pena conocer, pero también otros que se quedan más bien flojos y parecen estar citados únicamente para satisfacer los impulsos feministas de la autora. A ratos es un poco demasiado «… ¡pero mirad lo que nos dicen!», algo que tristemente todas conocemos en mayor o menor medida… y se echa en falta un poco más de rigurosidad en el texto, algo menos de opinión personal por su parte, pero de todos modos me parece una lectura muy recomendable para todos aquellos a quienes les apetezca abrir la mente durante unos diez minutos al día, leer un capítulo y sentirse un poco más sabio y tolerante. En definitiva, es una buena lectura que guardo con cariño en mi pequeña biblioteca y que puedo afirmar haber usado como tomo de consulta y citado en más de una ocasión. (gener del 2012) 

—CRD ♀ (50): El motiu d’adreçar-me a tu és per una urgència personal i ideològica que em va portar, curiosament, a llegir el teu llibre «Dones invisibles» amb avidesa un bon dia, després d’haver-lo tingut durant uns quants mesos exposat a la llibreria que tenim i no haver tingut temps d’abordar-lo. I t’escric perquè entenc, pel que dius a la presentació del llibre, que el fet de fer-nos descobrir dones oblidades i presentar-les, no només planerament sinó com a personatges no reconeguts/des, i el fet de ser una publicació fruit de la teva recerca i la teva voluntat de donar-les a conèixer per Internet a tots els teus coneguts, entenc, repeteixo, que no es tracta d’un treball tancat, sinó d’un interès viu personal i permanent […]. Aprofito l’avinentesa per manifestar-te que m’agradaria poder contactar amb tu a veure si podem fer alguna col·laboració. (octubre del 2011) 

EFR ♀ (49): Apreciada M. Lluïsa, cada lectura de les teves dones invisibles m’emociona molt profundament, tant per l’interès en si de les vides d’aquestes dones, com la forma en què tu ens ho expliques. També t’he de dir que l’estiu que he passat amb la Paula i les seves aventures ha estat deliciós. Sàpigues que valoro molt l’esforç creatiu que fas i també com ets (sempre que llegeixo com escrius penso… quina dona més completa aquesta Lluïsa!). Que siguis molt feliç i no t’oblidis de nosaltres perquè ens has fet addictes. No et tornis una dona invisible per sempre. (setembre del 2011) 

—FJH ♂ (82): Per Sant Jordi, la meva esposa comprà el seu llibre «Dones invisibles – 50 retrats de dones que han canviat la història sense que la història ho reconegui», publicat per Viena edicions, el març d’enguany. La meva esposa n’està molt satisfeta i manifesta la seva admiració per les interessants històries d’aquestes heroïnes anònimes silenciades per la història oficial, dominada pel masclisme multisecular que ha governat el món. Evidentment, són moltes més les dones que han forjat la història, i vostè prou que ho sap. Hi ha una frase, possiblement masclista, que diu que «darrere de cada gran home, hi ha una gran dona». Un servidor creu que no és pas al darrere, sinó al costat i, en molts casos, al davant. Em permeto felicitar-la ben cordialment per la seva idea d’escriure aquest treball, tot desitjant-li que segueixi aquesta noble tasca de posar les dones al lloc que els correspon, que és on haurien d’haver estat sempre. Un servidor ja fa anys que dic i escric que el segle XXI serà el de les dones, i ja s’està demostrant. (juliol del 2011)

—JCS ♀ (75): És un llibre ple de dades interessants i molt desconegudes, amb l’avantatge que si estàs uns dies sense poder-lo agafar, no perds el fil perquè cada dona es tracta en un sol capítol. M’agrada que et refereixis a les protagonistes pel seu nom, fa que les sentis molt properes i que brillin amb naturalitat malgrat haver estat invisibles fins ara. La lectura d’aquests cinquanta retrats femenins és molt edificant i alhora és una manera molt efectiva de mostrar fins a quin punt hem estat silenciades totes les dones fins al dia d’avui. (juny del 2011)

—SAC ♀ (72): El teu és un recull interessantíssim de vides poc conegudes principalment perquè són dones. Crec que coincidim en moltes apreciacions i m’ha agradat llegir el teu llibre. Et felicito sobretot pels coneixements que demostres i la gràcia amb què descrius les vides d’aquestes dones. Totes elles són persones molt interessants que demostren una intel·ligència destacada. Has fet un bon treball de recerca. (maig del 2011) 

—SLL ♀ (60): El llibre ha quedat preciós. El tinc al costat del llit i cada nit  llegeixo una «dona invisible». Ens va fer molta il·lusió venir a la presentació.  Els teus pares, encantadors, i la resta de la família molt entusiasmats. Segurament l’esforç  és gran, però veure el resultat, suposo que compensa. Felicitats de tot cor i… a l’espera del proper. (abril del 2011) 

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *