Dones invisibles: presentacions I

PRESENTACIONS I NOTÍCIES del llibre:

50invisibles

Han passat uns setze mesos d’ençà que el llibre va sortir a la llum i durant aquest període he tingut l’oportunitat de fer-ne presentacions, xerrades i entrevistes per mitjà de les quals he pogut conèixer moltes persones interessants, amb projectes de vida apassionants, i que m’han aportat moltíssim. Ha estat un privilegi i, profundament agraïda, en deixo el testimoni al llarg de tres entrades. L’ordre va de l’esdeveniment més recent al més antic, és per això que la tercera entrada acaba amb la primera presentació, la que va tenir lloc a Barcelona el 8 d’abril de 2011, al Corte Inglés del Portal de l’Àngel.

Maria Lluïsa Latorre, 19 de juliol de 2012

Maria Lluïsa Latorre a l’ambulatori de Tordera. Foto de Jordi Ribot / ICONNA (25 / 5 / 2012)

Maria Lluïsa Latorre a l’ambulatori de Tordera. Foto de Jordi Ribot / ICONNA (25 / 5 / 2012)

—26 de juny de 2012, Cadena SER a les comarques de Girona, programa Hora LSi voleu sentir l’entrevista que em va fer Màxim Castillo sobre pràctiques mèdiques femenines a la Selva i conèixer alguns remeis estrafolaris que ell va qualificar de gore, a continuació podeu clicar el link: 

https://www.mixcloud.com/HoraL/per-treure-la-febra-alta-escorxaven-un-conill-i-posaven-la-pell-damunt-el-pit-del-malalt/ 

—25 de juny de 2012, «Metgesses invisibles a la Selva», article de Nuri Forns al diari El Punt Avui. La periodista Nuri Forns em va entrevistar arran de la conferència a Santa Coloma de Farners i en va sorgir un article que podeu llegir al següent enllaç: 

http://www.elpuntavui.cat/article/2-societat/5-societat/553796-metgesses-invisibles-a-la-selva.html?cks_mnu_id=553 

―18 de maig de 2012, conferència a la Biblioteca Joan Vinyoli, Santa Coloma de Farners: PRÀCTIQUES MÈDIQUES EN ÈPOQUES PASSADES A SUSQUEDA   

Un any després que sortís a la llum la meva novel·la DE SUSQUEDA A TÜBINGEN. DIARI D’UNA METGESSA, i en plena promoció del DONES INVISIBLES, vaig tenir l’oportunitat de conèixer unes quantes persones que havien viscut en aquesta zona rural i isolada de les Guilleries durant el segle passat. La idea central de la novel·la és la vida d’una guaridora de Susqueda, a l’entorn del 1600, que serà acusada de bruixa. Per al personatge de la protagonista, Paula Krüger, vaig haver de buscar informació fidedigna sobre les pràctiques sanitàries de les dones en el passat. Si en vaig trobar, va ser gràcies a les metgesses i historiadores que fa un segle van començar a investigar la història de la pràctica mèdica femenina, fins aleshores invisible. Però no tenia cap dada sobre l’existència de guaridores a Susqueda. 

La infermera atenta, Jean-Siméon Chardin (c. 1738)

La infermera atenta, Jean-Siméon Chardin (c. 1738)

Recentment, gràcies al testimoni de quinze persones originàries de Susqueda, Sant Martí Sacalm, Querós i Osor, vaig tenir el privilegi de descobrir que a finals del segle XIX i fins gairebé a la segona meitat del XX van viure en aquest territori dones que practicaven una medicina paral·lela a l’oficial. Dones analfabetes, però molt espavilades, i amb una autèntica vocació per assistir i tenir cura dels seus veïns. Per estructurar una mica la informació recollida, i presentar-la en aquesta xerrada, com que vaig poder reunir unes quantes dades sobre tres guaridores d’una certa entitat,  la Rita Masachs Corominas (c. 845 – 1923) de Montdois, la Paula Vinyoles Puig (c. 1876 – c. 1948) de Susqueda i la Mercè Colomer Expòsit (c. 1893 – 1979) de Sant Martí Sacalm, l’exposició gira al seu voltant. Per accedir a la conferència: 

Guaridores Susqueda  

Guari_1      Guari_3

En Joan Baptista Ferrà va presentar l’acte en representació de l’agrupació que va organitzar la conferència, el Centre Excursionista Farners. Gairebé unes quaranta persones van seguir amb interès el que vaig poder reconstruir de la vida d’aquestes tres guaridores, unes experiències vitals de dones que entronquen de ple amb les de les cinquanta dones que explico al llibre DONES INVISIBLES.

Maria Lluïsa Latorre, 25 de maig de 2012 

—18 d’abril de 2012, jornada literària al Centre Cívic El Sortidor, Poble Sec. A les sis de la tarda va començar la desena jornada literària que organitza l’ACDS (Associació Catalana de Dones Separades) mentre al costat una colla de joves seguia un curs de cuina. Va ser molt bonic dirigir-me a una trentena de dones que fa molts anys, al principi de la democràcia, van haver de passar per la dolorosa experiència duna ruptura matrimonial, que actualment està del tot superada. Primer, la Maria Dolors Camps em va fer algunes preguntes sobre com vaig arribar a laventura de lescriptura i després, com es pot veure a les fotos, totes van escoltar amb atenció el tema de la invisibilitat de les dones al llarg de la història. 

ADSC_2—23 d’abril de 2012, Sant Jordi a Barcelona. El meu segon Sant Jordi a Barcelona, a la parada de Viena Edicions (Rambla Catalunya, 48), va tornar a ser una jornada de molt contacte amb la gent, de parlar de les dones del llibre i de signar-lo a les persones que es van animar a comprar-lo. Després d’anys gaudint com a lectora i compradora de llibres, desitjant ser al cantó dels autors i autores, va ser un somni fet realitat com l’any anterior. 

Sant Jordi_2012

Sant Jordi 2012 a Barcelona, la màgia del contacte amb el públic

Sant Jordi 2012 a Barcelona, la màgia del contacte amb el públic

—10 de març de 2012, presentació a l’Esquirol. La forma rodona de la bonica sala de plens de l’Esquirol la fa un lloc original, agradable i idoni per presentar un llibre; et connecta molt bé amb la concurrència, unes vint-i-cinc persones el passat dissabte. En primer lloc, la Marisol Cabral va fer una interessant introducció sobre la celebració del dia de la dona treballadora. Seguidament, el regidor de cultura, Xavier Pàmies, va explicar algunes dades de la meva biografia i la meva vinculació amb l’Esquirol, poble on vaig néixer el 28 de febrer de 1961. Aprofito per deixar constància que em vaig sentir molt honrada de poder compartir taula amb un traductor de reconegut prestigi com és Xavier Pàmies, que ha traduït autors com Karen Blixen, Charles Dickens, Philip Roth, Jane Austen, Irène Némirovsky, J K Rowling, José Saramago i Salman Rushdie, entre molts altres.

EsquirolMarisol Cabral, Xavier Pàmies i Maria Lluïsa Latorre a la sala de plens de l’Ajuntament de l’Esquirol durant l’acte per celebrar el dia de la dona treballadora. 

A continuació vaig fer la meva exposició i vaig poder posar de manifest que era la primera vegada que em convidaven a presentar un meu llibre al poble on vaig néixer, que em feia una especial il·lusió i que volia transmetre el meu agraïment a les persones que ho havien fet possible. També va ser molt emotiu retrobar persones que feia temps que no veia i compartir-hi les meves idees sobre la situació actual de les dones, marcada encara per la desigualtat de drets del passat.

—9 de març de 2012, presentació a Quart. Va ser un plaer parlar del DONES INVISIBLES a la sala de lectura Miquel Pairolí del Local Social de Quart. Organitzat per l’associació de dones de Quart, Amb ulls de Dona, va haver-hi un intercanvi d’opinions molt fluid i enriquidor, amb moltes intervencions de les assistents, i vaig passar-hi una estona molt agradable.

―8 de març de 2012, presentació a la Cafeteria – Llibreria Tastalletres, Cervera. La visita a Cervera va suposar la meva primera presentació en terres de Lleida. Ubicada en una zona molt cèntrica, molt a prop de la Universitat, la Cafeteria Llibreria Tastalletres (carrer General Güell, 25) és un local encisador. L’acte, organitzat conjuntament amb l’Associació per a la Igualtat de Cervera, va començar a les set de la tarda amb una lectura teatralitzada de Gàbia, obra d’Itziar Pascual, a càrrec del grup de teatre La Segarrenca. Després d’una petita pausa, la llibretera Ramona Boladeres va donar pas a la meva intervenció.

Cervera_8Maria Lluïsa a la Cafeteria – Llibreria Tastalletres de Cervera, d’esquena a la càmera i parlant amb entusiasme. Era la seva primera presentació en terres de Lleida. 

Davant d’unes trenta-cinc persones, totes assegudes en taules i envoltades de llibres, una imatge molt bonica i encoratjadora, vaig tornar a explicar que, per la meva part, «la resposta al silenci i el menyspreu que les dones hem patit al llarg de la història ha sigut oferir exemples de dones reals de tots els temps —sempre molt ben documentades perquè si no se’ns qüestiona— per mostrar les dificultats afegides que van haver de superar només pel fet de ser dones, però, sobretot, per mostrar referents femenins en tots els àmbits que es contraposin als estereotips que sovint ens ofereixen els mitjans de comunicació. Són aquestes dones reals les que poden neutralitzar tots els prejudicis que pesen sobre la dona com a col·lectiu, perquè per desgràcia encara són moltes les idees misògines que impregnen la nostra societat, sovint duna manera inconscient, i si no arriben a la consciència es van perpetuant». El públic va seguir la meva xerrada amb molt interès i va fer aportacions molt enriquidores. L’amfitriona em va mostrar la seva satisfacció per la meva exposició i em va felicitar pel DONES INVISIBLES i, posteriorment, vam poder intercanviar les nostres inquietuds i impressions en un agradable sopar. 

—2 de març de 2012, presentació a la llibreria A peu de pàgina, Sarrià. Aterrar al barri de Sarrià un divendres a la tarda, després de superar el trànsit frenètic de Barcelona, i respirar el seu ambient de poble, tranquil i reconfortant, va ser molt agradable. A més, era la vigília de Sant Medir i, de sobte, el carrer Major de Sarrià es va convertir en una festa de caramels. A continuació, descobrir la llibreria A peu de pàgina, bonica, autèntica i entranyable —com si fos una projecció de la seva mestressa, Gemma Barrufet—, va ser molt estimulant. I les bones expectatives es van complir de sobres quan van arribar puntualment unes vint-i-cinc persones que ens van escoltar interessades i amatents, i van fer moltes aportacions. Entre el públic hi havia la pintora Elisenda Ortega. Em va dir que ja havia llegit el llibre i que li havia agradat molt. Us deixo un enllaç al seu blog: 

http://elisendaortega.blogspot.com.es/

Tot plegat va ser una experiència molt feliç.

dones_peu_pagina

D’esquerra a dreta Maria Lluïsa Latorre, l’editora Isabel Monsó i la llibretera Gemma Barrufet a la llibreria A peu de pàgina. 

—17 de desembre de 2011, presentació a Tarragona amb tretze artistes plàstiques. Envoltada de les obres de tretze dones artistes que del 16 al 23 de desembre oferien una exposició col·lectiva, Creadores 2011, als porxos de la Catedral (carrer Merceria, 4), vaig gaudir d’un escenari excepcional i privilegiat per parlar en una taula rodona que vaig compartir amb la periodista Ruth Troyano, la tècnica de l’ajuntament Estela Piñol i una de les artistes, Dolors Aldama. 

Després de la nostres intervencions es va generar un debat molt animat, que es va allargar més del previst. Durant el deliciós pica-pica algunes assistents ens van fer saber que els havien interessat molt les dades que vam aportar a la xerrada. Dies més tard, Dolors Aldama ens va escriure: «Sóc responsable de fer-vos arribar felicitacions de part de molta gent, encara que suposo que algunes d’elles ja ho van fer personalment». 

D’esquerra a dreta Ruth Troyano, Estela Piñol, Maria Lluisa Latorre i Dolors Aldama

D’esquerra a dreta Ruth Troyano, Estela Piñol, Maria Lluïsa Latorre i Dolors Aldama 

Les tretze artistes plàstiques que hi participaven són Berta Baixeras (ceràmica), Cristina Juncosa (fotografia), Dolors Aldama (pintura), Dolors Barberán (aquarel·la), Elia Bonmati (pintura), Gemma Molero (ceràmica), Marsal i Carles (escultura), Marta Balañá (pintura), Mercè Ferrer-Argote (gravat), Montse Aiguadé (ceràmica), Rosa Figueres (esmalt i gravat), Verònica Risalde (fotografia) i Rosa Ciurana (gravat i pintura). Des daquí els vull agrair que hagin posat a labast de tothom unes obres tan suggestives, belles, evocadores i fascinants —dignes de lindret on sexposaven—, i que en sorgís aquest escenari únic per presentar les DONES INVISIBLES. 

Maria Lluïsa Latorre, 27 de desembre de 2011 

Porxos gòtics del carrer Merceria (Tarragona)

Porxos gòtics del carrer Merceria (Tarragona) 

Més de 500 visitants al II Oppening d’art contemporani de la Part Alta. Notícia publicada el 23 / 12 / 2011 a les 12:59 per Redacció Tarragona Ràdio: 

Més de 500 persones han visitat les obres exposades a la Part Alta en el marc del II Oppening dart contemporani. Aquest divendres al vespre, la iniciativa arriba al seu punt i final després duna setmana dintensa activitat, que sha concentrat al taller del número 4 del carrer Merceria. Durant aquests dies, sha pogut contemplar la feina realitzada per tretze dones artistes del nucli antic de Tarragona. Ha estat la segona edició daquesta proposta, que va néixer ara fa dos anys de la mà de lAssociació Tallers 03, amb el suport del Pla Integral del barri. Entre les activitats més participatives, cal destacar la presentació del llibre de Maria Lluïsa Latorre DONES INVISIBLES i la taula rodona sobre la presència de la dona al món laboral. 

Des de Tallers 03 valoren molt positivament linterès dels ciutadans per la cultura i en particular per les arts plàstiques. Pensen que iniciatives daquest tipus han de ser permanents per posar de relleu lart de Tarragona i que els ciutadans puguin gaudir-ne com una activitat cultural i familiar més. 

—Dilluns, 28 de novembre de 2011, La nit lletrada – Dones invisibles. Recomanacions de la Biblioteca Delta de l’Ebre

http://lanitlletrada.blogspot.com.es/2011/11/avui-parlem-de-dones-invisibles.html 

Club de lectura de la Biblioteca Delta de lEbre

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *