—CLUB DE LECTURA sobre el llibre El cor de les llavors a Taradell, Biblioteca Antoni Pladevall i Font, 9 de febrer de 2017
Per tercera vegada vaig tenir la satisfacció de conduir un club de lectura d’un meu llibre davant unes quinze persones, totes dones, i compartir-hi molts dels seus continguts.
Després que la directora Eva Leucó fes la presentació vaig referir-me al model d’agricultura intensiva que les llavors transgèniques perpetuen, així com al model de societat que condicionen atès que el mercat està en mans dels sis gegants agronòmics: Monsanto, Syngenta, Bayer, DuPont, BASF i Dow-Chemical.
Monocultiu de soja transgènica resistent a l’herbicida glifosat
Cal dir que aquestes corporacions biotecnològiques també dominen el mercat de les llavors convencionals i els productes agroquímics i que amb les seves estratègies afavoreixen la pèrdua d’agrobiodiversitat, cosa que no solament fa més vulnerables els cultius, sinó que a la llarga també n’afecta la rendibilitat. A sobre, per si no estaven prou concentrades, Dow i Dupont es van unir a finals del 2015 i Bayer va comprar Monsanto el setembre del 2016. Per ara, les seves fusions estan subjectes a l’aprovació de les entitats reguladores de la Unió Europea, però s’espera que a finals del 2017 es concretin els processos de compra. Val a dir que aquestes propostes de megafusions són el resultat de la pressió dels inversos financers que no volen renunciar als seus alts rendiments.
Totes vam tenir clar que si el lobby transgènic acapara encara més poder el panorama per a l’agricultura i el futur del planeta s’enfosquirà. Per fer front a aquest escenari incert ens haurem de mobilitzar i defensar la nostra sobirania alimentària.
Interior de la Biblioteca Antoni Pladevall i Font
Diverses intervencions van coincidir a veure l’agricultura ecològica com l’alternativa més adient per equilibrar el mercat, protegir els drets dels consumidors, així com els dels petits i mitjans agricultors, i preservar el medi ambient.
També vam parlar de l’idil·li entre la protagonista, la doctora en biologia Laura Alemany, i el president de l’OHBE, Richard Osborn, i de com es pot gaudir de la conversa, d’un bon sopar i del sexe a la maduresa.
Per últim, va ser un plaer retrobar-hi la poeta Rosa Codina.
Maria Lluïsa Latorre, 11 de març de 2017