El cor de les llavors: sinopsi

EL COR DE LES LLAVORS. PER UNA PLANETA LLIURE DE TRANSGÈNICS (llibre publicat el juny del 2015)

La idea central de l’últim llibre de Maria Lluïsa Latorre, una biòloga de Barcelona que imparteix un curs sobre organismes transgènics a la junta directiva d’una companyia de Boston, pretén situar el lector/a en un lloc privilegiat per entendre les claus d’un tema tan complex i polèmic com és el dels OMG. La història transcorre durant tres setmanes de l’abril del 2014 i presenta una subtrama amb tocs de misteri, drama i denúncia que s’intercala amb les classes que fa la protagonista, la doctora Laura Alemany. 

portada_2

SINOPSI

El cor de les llavors és una història de ficció que proposa una anàlisi crítica dels organismes modificats genèticament o OMG. L’argument gira a l’entorn d’una prestigiosa companyia de Boston del sector de la imatge mèdica, l’OHBE (Osborn Human Body Explorer), que davant la disjuntiva de comprar una empresa de llavors transgèniques contracta la doctora Laura Alemany, una experta en el tema, de Barcelona, perquè formi i assessori els membres de la Junta Directiva. En el rerefons hi ha unes maniobres per disputar el lloc al president, en Richard Osborn. 

Al llarg dels capítols, la protagonista desgrana per a un auditori molt atent aspectes aparentment tan dispars com la Revolució Verda, la contaminació dels camps de cultius convencionals per fuites de material transgènic, els riscos potencials de consumir aliments transgènics, les conseqüències de l’ús intensiu de l’herbicida glifosat i el fet que n’hagin aparegut herbes resistents, o els possibles danys a insectes beneficiosos per a l’ecosistema. Posa l’èmfasi en la idea del sòl com una estructura viva, dinàmica i receptora de vida i la necessitat d’una agricultura que el preservi. També deixa clar que l’agricultura transgènica, a més de totes les incerteses que suscita, és la continuació del model d’agricultura intensiva actual, que es basa en un alt consum d’aigua i energia fòssil, en l’ús de productes fitosanitaris i fertilitzants a gran escala i en grans extensions de monocultius. 

Paral·lelament, el Club Verne, un grup de sis persones que investiga operacions encobertes del poder, i del qual formen part tres dels assistents al curs de transgènics, té entre mans el misteriós cas d’una jove psicòloga i un centre psiquiàtric on es van fer experiments abominables amb els interns, en relació amb un programa de la CIA sobre tècniques de control mental que es va destapar els anys setanta. 

Pel que fa a Boston, la Laura hi descobreix una ciutat moderna, dinàmica i acollidora, que recorda constantment al visitant que s’hi va gestar la rebel·lió contra la Corona britànica per aconseguir la independència, i es meravella de les similituds que hi troba amb el procés en què actualment estan immersos els catalans per recuperar la seva sobirania. 

Quan finalitza el curs, un seguit de circumstàncies fan que la Laura allargui l’estada a Boston i es converteixi en testimoni d’excepció de revelacions insospitades i de com es resolt la lluita pel poder a l’OHBE.

Publicat per l’editorial Emboscall (col·lecció moment angular)  http://www.emboscall.com 

Distribució Nordest  http://www.nordest.es

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *